UMRE BİLGİLERİ

Umre İbadeti: Mali, Bedeni, Sıhhati olan müslümanların yapacağı bir ibadet şeklidir. Mikat alanı dışında İhram girilir, Niyat edilir ve Mekke-i Mükerremeye gidilerek orada yani tavaf başlangıcına gidilerek: 

Tavaf Nedir Nasıl Yapılır: Tavaf, Hacer-i Esved köşesi karşısından başlayarak usulüne göre Kâbe’nin etrafında dönmeye Şavt denir, yedi defa dönmek bir tavaf olur. Tavafa başlamadan önce erkekler, vücudun üst kısmına örtülen ihramın bir ucunu sağ koltuk altından geçirerek sol omuza atıp sağ kolu omuzla birlikte açıkta bırakırlar (Iztıba). Tavaf bitince omuz kapatılır. Umre tavafı için Hacer-i Esved hizasına gelinerek; “Allahım! Senin rızan için umre tavafı yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edilir. Tavafa başlanır Tehlil tekbir Salavatı şerif, Zikirler; Subahanallahü vebihamdihi ve subhanallahül azim. Estagfirullah, Hasbiyyallah, Hasbünallah, Le ilahe ilallahü vallahü ekber vela havle vela guvvete illa bilhil aliyyül azim, Elhamdulillah, Subkanalllah, Allahü ekber, Estagfirullah v.s  Bunlar okunmasa da tavaf geçerlidir. Önemli olan samimiyet Allah’a yöneliştir. Her Şavta Hacer-i Esved’in karşısına varılınca eller, içleri Kâbe’ye doğru olacak şekilde kaldırılıp üç defa “Bismillahi Allahu Ekber” denildikten sonra Hacer-i Esved selamlanır(istilam). istilam edilmiş olunur. Tavafda Kur’an okunması, dua ve zikir yapılır. Tavaf esnasında bağırarak dua etmek hiç uygun değildir. Bu durum, orada huşû içinde tavaf yapan kişileri rahatsızığa dikkatleri bozulmalarına sebeb verir.. Önemli olan duanın samimi olarak yapılmasıdır. Duanın Arapça olması şart değildir. Tavaf bittikten  sonra izdihama neden olmadan Makamı İbrahim’in karşısında taraflarında iki rekât tavaf namazı kılınır. Tavaf namazının, mekruh vakit değilse tavafın hemen peşinden kılınması daha iyidir.Tavaf, kesintisiz olarak yapılır. Tavaf sırasında farz namaz için kamet getirilmesi, abdestin bozulması, ya da yorulup dinlenme ihtiyacı duyulması ve benzeri durumlarında tavafa ara verilir. Sonra kalınan yerden devam edilebilir. Tavaf namazından sonra dua edilir. Zemzem doya doya içilİr.

Sa’y Nedir Nasıl Yapılır: Tavaf namazaından sonra Safa Tepesine gidilir kabeye yönelerek Hacer-i Esved’i istilam edilir ( Bismillahi Allahü ekber) denilir., ardından “Allahım! Senin rızan için umre sa’yini yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet eder, tekbir, tehlil, salâvat okur ve içtenlikle dua eder. Sonra Merve tepesine doğru yürüyerek sa’yin ilk şavtına tekbir, tehlil ve dualarla başlar. Yukarıda da belirtildiği üzere bunların okunması zorunlu değildir. Önemli olan samimi Allah’a yöneliş ve duadır.Yeşil ışıklı direklerin arasında, erkekler koşar adımlarla yürür (Hervele). Merve’ye varınca bir şavt tamamlanmış olur. Burada da yine Kâbe’ye yönelerek tekbir, tehlil ve salâvat-ı şerife okunur, dua edilir. Sonra Merve’den Safâ’ya doğru yürünür. Safâ’ya varınca ikinci şavt tamamlanmış olur. Diğer şavtlar da aynı şekilde yapılır. Yedinci şavt tamamlandıktan sonra Merve’de Kâbe’ye karşı dönerek dua edilir ve sa’y tamamlanmış olur. Berberde veya evde veya otelde saç tıraşı olur veya saçlarını kısaltır, böylece ihramdan çıkar ve bu şekilde umre ibadetini yapmış olur.